Vachtjes zijn de trend van dit moment, dat kan je niet ontgaan zijn. Je hoeft maar een willekeurig woonblad open te slaan of je komt mooie vachten tegen. Of het nu om een stoer industrieel interieur gaat of om een landelijke woonstijl, werkelijk overal past een mooie vacht.

Nu heb je vachten én vachten. Wij van @veelzijdigvilt gaan voor de diervriendelijke variant. Dit betekent dus dat het 100% wol is. Dat heeft een heleboel voordelen ten opzichte van een vacht met huid. Zo kan een vacht met huid (leer) een wit laagje achterlaten op je donkere bank en kan de vacht uitdrogen, vooral in de buurt van een warmtebron. Ook kun je deze vachten niet wassen. De vachten die ik maak zijn diervriendelijk en ecologisch verantwoord. Bij het vilten van de geschoren vachten wordt geen gebruikgemaakt van chemicaliën. De vacht wordt voorzien van een laag wol die vervolgens nat wordt gemaakt met warm water en olijf- of groene zeep. Door wrijving en druk toe te passen haken de vezels in elkaar, waarbij krimp ontstaat. Het resultaat is vilt.

  Hoewel de meeste schapen maar eens per jaar worden geschoren en de voorraad dus beperkt is, is er voor elk interieur wel een mooie vacht te vinden. Wij van @veelzijdigvilt maken grote stoere vachten, maar ook decoratieve kleine vachtjes voor op de tafel of over een krukje. Nieuw van @veelzijdigvilt en een absolute rage is de XXL vachttoef, die nu ook bij diverse winkels te koop ligt.

Niet onbelangrijk is het onderhoud. In principe is een vacht zelfreinigend en is elke week even uitschudden voldoende. Daardoor wordt hij gelijk ook weer wat voller. Behandel je je vacht goed door hem regelmatig even uit te schudden of te luchten, dan gaat hij heel lang mee. Licht, lucht en beweging voorkomt ook dat er motten in komen. Laat je een vacht stil liggen in een donker hoekje of kast, dan bestaat dat risico wel.

Over mezelf
De naam achter @veelzijdigvilt is Hanneke Breure (1966). Dat ben ik dus! Mijn eerste ervaring met vilt dateert van ergens in de jaren ‘90, toen ik het in Engeland op een fair tegenkwam. Vanaf die tijd heeft het me niet meer los gelaten. Ik heb les gehad van viltkunstenaars op nationaal en internationaal niveau en mezelf verder ontwikkeld door zelf te proberen en te experimenteren.

Ik probeer in mijn werk zoveel mogelijk de praktische en de kunstzinnige kant met elkaar te verenigen. In mijn beginperiode lag de nadruk op het maken van vilten hoeden, tassen en shawls. Ik heb ook vilten woondecoraties in allerlei vormen gemaakt. Momenteel ben ik alleen maar met vachten bezig. Elke vacht is uniek en elk product wat ik maak ook. Het vilten is best arbeidsintensief, maar als ik een nieuw vachtje of vachttoef af heb, dan geeft het me toch elke keer weer voldoening. Het is ook leuk als klanten een foto opsturen van hoe ‘mijn’ vachtje een plek heeft gekregen in hun interieur. Ik word er warm van als ik zie dat mijn klanten er met hun vacht van @veelzijdigvilt warmpjes bij zitten!

Met dank aan @joyce_wiggers voor de uitnodiging om deze blog te schrijven!

Liefs,

Hanneke Breure van @veelzijdigvilt