Hout, ik hou ervan in huis. Het natuurlijke materiaal, de houtnerven en de kleur van hout kan ik erg mooi vinden. Mijn voorkeur gaat uit naar de lichte eiken kleur. Momenteel bestaat mijn interieur uit lichte tinten gecombineerd met licht eikenhout. En mocht ik iets kopen in hout, gaat mijn voorkeur uit naar deze lichte tint.

Houten bankje
Echter is het houten bankje ( wat nog steeds te koop is bij Xenos ), niet van licht eiken. Elke keer stoorde ik me eraan hoe donker én warm deze kleur hout was. Het bankje staat ook overal in huis, soms op de slaapkamer, soms tegen een muur of we gebruiken hem als salon tafel. De poten had ik al eens wit geschilderd om een ‘ombre effect’ te creëeren. Maar nu ik onlangs de muren naar neutrale tinten had geschilderd, was het bankje toch een stoorzendertje in mijn ogen. Hieronder zie je een foto van het houten bankje. Hierbij heb ik wel met een app de kleur van het hout minder warm gemaakt.


DIY
En toch hou ik van de ruwheid van hout dus de tafel weg doen vond ik zonde. Ik wou hem lichter maar ook het hout-effect blijven zien. Daarom koos ik ervoor de tafel een geleefde – vintage look te geven met verf.

Allereerst ging ik er met een white wash verf erover heen, alleen dit trok in het hout. En na een uur zag je niet dat er verf op zat 😉 Daarom koos ik voor witte matte verf. Ik koos bewust voor latex omdat dit mat is, maar ook weer makkelijk te schuren is. ( Muurverf zou ook kunnen, alleen zou ik geen witte lak kiezen.)

Beginnen maar!
Eerst heb ik de tafel dus helemaal wit geschilderd. Wel helemaal wit maar niet super dekkend, omdat je het toch weer gaat opschuren. Voordeel van latex is dat het super snel droogt dus na een uurtje kon ik al beginnen met schuren. Ik had schuurpapier met een hele lichte korrel, dit is vergelijkbaar met de schuurzijde van een schuursponsje. Dit gebruikte ik op de randen en hoeken om een ‘kaal’ effect te gegeven, alsof er al tig keer tegen de tafel was gestoten.

Het blad, de poten en zijkant deed ik met een grove korrel schuurpapier. Lichtjes erover heen gaan is al voldoende. Ik wou de basis van de tafel wit houden met de ruwheid van hout erdoor. Dus lichtjes schuren was voldoende. Wil je weer heel veel hout terug zien, schuur dan meer of zet meer druk op je schuurpapier.

Eindresultaat
Ik ben er heel blij mee. De warme en donkere kleur hout is weg, maar toch blijf je zien dat het hout is. De kleur wit zie je natuurlijk helemaal terug in de rest van mijn interieur. Het geeft een beetje het idee alsof de tafel al jaren mee gaat, of een effect wat je ook in beach tentjes ziet. En wat heb je nodig? Schuurpapier, verf en een kwast! En een tafel natuurlijk 😉 Super simpel, en snel!

 


Ik ben benieuwd wat jullie ervan vinden, en of je het zelf ook eens gaat proberen met een meubelstuk. Laat je het me weten ( en zien ) ? Meer foto’s van het eindresultaat zul je binnenkort zien op mijn Instagram.

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

Liefs, X Joyce