Allereerst voor iedereen nog de beste wensen van 2018!
Wat zijn de feestdagen toch weer voorbij gevlogen, en ook de jaarwisseling. Zelf een griepje onder de leden met de feestdagen, maar ondanks alles toch het jaar weer goed begonnen.

En natuurlijk gaan we in 2018 weer verder met DIY projecten. Een vraag die ik de laatste tijd veel krijg is “Waar heb jij je eettafel gekocht?”.. Euhh.. Die hebben we zelf gemaakt.. En graag vertel ik je in de onderstaande tekst hoe dit tot stand is gekomen.

Het model van de tafel had ik al in gedachten, maar ik wou het van hout i.p.v staal. Vele avonden zocht ik dit, want ik had een beeld in m’n hoofd. De combinatie van onderstel en blad kon ik nergens vinden. Totdat ik dacht, waarom maak ik het zelf niet? En zo gezegd, zo gedaan.. En het is super makkelijk!

Bedenk eerst wat voor onderstel je wil, ik wou een X-poot als onderstel. We konden het eventueel zelf maken, maar via Marktplaats kwam ik bij een tafelonderstel uit van een oude tuintafel. Deze was helemaal grijs, alleen het blad was verweerd.

We besloten het blad eraf te halen, hier hebben we weer iemand anders blij mee kunnen maken. Dus hebben we het blad eraf geschroefd, en besloten het onderstel te houden. Deze helemaal opgeschuurd en wit gemaakt. Alle schroeven vervangen die erin zaten, en het was weer zo stevig als een huis.

Nu ontbrak alleen het blad nog, en ook deze wouden we graag zelf maken. Mijn voorkeur was hout, maar niet een standaard tafelblad. Ik vind het wel mooi dat hout ‘werkt’ en juist niet egaal is. Dus kozen we voor steigerhout. We kochten een paar greywash planken bij de bouwmarkt, zaagde deze op maat en monteerde we op de eettafel.

Het effect was een moderne, robuuste tafel.. En juist doordat steigerhout ‘werkt’, zie je de houtnerven etc goed zitten, en dat vind ik juist mooi bij hout.

Na maanden een wit onderstel te hebben gehad en ik overstapte naar meer kleur in huis, en zelfs meer zwarte tinten in huis, begon het witte onderstel me te irriteren. Op een Zondag besloot ik dus het onderstel zwart te maken. En ik heb er nog geen seconde spijt van. Hij oogt weer helemaal nieuw door de zwarte lak, en nu neigt het meer naar een industriële tafel.

En al met al heb ik deze tafel gemaakt voor nog geen 50 euro. De tuintafel kostte 15 euro en de houten planken 30 euro ( Deze zijn vaak in de aanbieding namelijk). Een potje lak, en zo creëer je een moderne, low-budget tafel die zelfs jij ook kan maken! Succes 🙂