Vaak krijg ik op Instagram privé berichtjes van hoe laat jij je Instagram groeien? Of hoe kom je aan zoveel volgers? Of wat doe ik verkeerd? Daarom vertel ik jullie graag mijn ervaring hierover.

Want Instagram is meer dan alleen foto’s delen. Wanneer je wil groeien met Instagram, meer volgers wil, en er ooit meer uit wil halen dan wil je het liefste weten hoe je dat doet. Want ja, ook jij kan dat!!

Hieronder geef ik een paar basis tips, ze lijken simpel en worden vaak vergeten, maar het is wel een goeie basis.

Tip 1: Kies een thema voor je Instagram
Nu denk je vast thema? Ja een thema. Want indien je meer volgers wil en wil groeien, heb je natuurlijk een bepaalde doelgroep die je wil aanspreken. Zoals bij mij is dat interieur en is dat ook mijn hoofdthema. Bijna 99% van mijn Instagram gaat over interieur. De woonkamer, eethoek, slaapkamer, keuken, allemaal interieur gerelateerd. Ik plaats zelf weinig privé foto’s, dit deel ik wel in mijn stories van Instagram. Wil jij mensen met reisfoto’s inspireren, deel dan zoveel mogelijk reisfoto’s. Dat is dus meteen je thema.

Tip 2: Zorg dat je profiel openbaar staat
Dit is iets wat vaak wordt vergeten. Wanneer je wil groeien, willen mensen je best volgen maar ook zien wát ze volgen. Sta je op privé, dan haken mensen vaak af. Ook ik merk dat zelf wanneer anderen op privé staan, ik ze vaak niet ga volgen. Velen hebben als reden dat het privé is i.v.m privé foto’s, of foto’s van de kinderen. Dit is logisch, maar dan is het misschien een idee om een privé Instagram te hebben voor je privé foto’s, én een Instagram waar jij je thema in wil laten groeien. En geloof me, je bent niet de enigste die 2 accounts heeft.

Tip 3: Zorg ervoor dat je gevonden wordt dus gebruik hashtags
Nu denk je vast gevonden worden? Ja, mensen die bijvoorbeeld een interieur account willen gaan volgen, zoeken hier bewust op. Maar hoe komen de mensen dan bij je account? Dit gebeurd door middel van hashtags. De hashtags die jij gebruikt onder je foto, zijn kleine zoekwoordjes waarop mensen zoeken. Je kunt onder je foto maximaal 30 hashtags gebruiken, gebruik je er meer, dan wordt de tekst die je bij je foto wordt gezet verwijderd.

Tip 4: Gebruik gerelateerde hashtags
Mensen zoeken dus op hashtags om je foto/account te vinden. Zo krijg je meer likes en/of reactie’s op je foto. Maar kijk wel naar welke je gebruikt. Wil je groeien en ook buiten Nederland meer volgers krijgen, gebruik dan ook engelse hashtags. Of zoek eens op meest gebruikte hashtags. De hashtag #mijnhuisje wordt veel minder gebruikt dan #myinterior. De hashtag #myinterior wordt veel vaker gebruikt, en op gezocht dus met deze hashtag krijg je een veel groter bereik. Kijk maar hieronder:

En hieronder zie je de engelse variant #myinterior Deze wordt dus ruim 180.000 keer gebruikt en hierop wordt ook veel gezocht.

En gebruik hastags die ook echt van toepassing zijn op je foto. Maak je een foto dat je aan het sporten bent, dan is de #lazysunday niet echt van toepassing. Ik heb veel planten in huis dus gebruik daardoor veel plant gerelateerde hashtags, zoals #plantsofinstagram, #urbanjungle, #planstagram etc.

Tip 5: Like en reageer ook bij anderen
Kijk ook eens bij andere accounts, like ook hun foto of plaats een reactie. Dit zorgt voor veel meer interactie en je leert de persoon zelf ook beter kennen. Vraagt iemand hoe je dag was? Vraag het ook eens terug zodat het geen éénrichtingsverkeer wordt.

Tip 6: Wees consequent
Zorg ervoor dat je met regelmaat wat plaats, bijv. elke dag, of elke dag 2 / 3 foto’s. Maar voorkom dat je dagen en weken niets plaatst. Soms kan er wat tussen komen zodat het niet lukt, maar zorg ervoor dat je consequent bent en mensen dus een actief profiel gaan volgen. Plaats je soms dagen of weken niks, dan merk je gauw dat mensen je gaan ontvolgen en afhaken.

Tip 7: Tag in je foto’s bedrijven/merken of grote site’s
Tag in je foto de producten van een bepaalde winkel. Heb je spullen gekocht in de winkel of online, tag het dan in je foto. En dan niet in de tekst met bijv. @kwantum_nederland, maar echt in de foto zelf. Zo ziet Kwantum het zelf ook, en kom je op hun Instagram weer te staan bij de foto’s waarin ze getagd zijn. Soms repost een bedrijf een foto van een happy customer. Een winkelketen heeft vaak duizenden volgers, doordat de volgers van Kwantum jouw foto zien, gaan ze vaak jou ook weer volgen. Een cirkeltje dus. Je kunt maximaal 20 bedrijven/accounts per foto taggen.

Of tag ‘grote’ Instagram accounts die bijv. dagelijks inspiratie geven. Voor interieur zijn dat vaak de accounts zoals @interior4all (855.000 volgers), @mynordicroom ( 375.000 volgers) of @myinterior met ruim 2.5 miljoen volgers. Gebruik jij hun hashtags in je foto (#interior4all / #mynordicroom / #myinterior) dan is er een kans dat hun je foto gaan reposten. Dit doen ze altijd netjes met de credits van jouw account, met als gevolg dan je ineens een piek krijgt in toename aan volgers. Hoe cool is dat?

Hieronder heb ik bijvoorbeeld allerlei grote interieur accounts getagd, en ook wie gerelateerd is aan deze foto. Zoals @kitchens_of_insta tag ik niet in een slaapkamer foto, dan gebruik ik bijvoorbeeld weer @mybedroomgoals. Kijk dus echt per foto wat je precies plaatst, en wie je hierin dus tagt.

Maar zoals je hierboven ziet, oogt dat wanneer je op de foto klikt best slordig, dus sleep ik daarom alle tags naar rechts onderin het hoekje. Niemand heeft er last van, maar toch zien de accounts die het moeten zien wel, want die krijgen daar een melding van. En wanneer jij er op zou klikken, lijkt het alsof er 2 bedrijven/personen zijn getagd. Slim he 😉

Tip 8: Gebruik Instagram stories
Instagram stories wordt hét helemaal in 2018.En nee dan niet de shoutout for shoutout (ik vind dit heel irritant en swipe dit allemaal weg). Maar echt stories zoals privé dingen, het openmaken van je bestelde pakketjes, of de rommel achter je instagram of het gezicht achter het Instagram account. Dit is wat in 2018 populair gaat worden. En vooral bedrijven zullen hiermee veel gaan werken.

Allemaal kleine tips en aanpassingen, maar daardoor helpt het wel om te groeien. Deze blog is interieur gerelateerd maar dit werkt net zo voor reis accounts, baby accounts, noem maar op. Tag je doelgroep en haal zo je volgers binnen.

Heb geduld!
Geduld, heel veel geduld. Het is echt niet zo dat door bovenstaande te gebruiken je ineens duizenden volgers erbij krijgt. Maar door dit bij elke foto te doen, word je wel sneller gezien. Of verwacht nu niet meteen een shoutout van een groot account, hun worden natuurlijk dagelijks getagd dus ze maken hier een selectie uit. Als je het maar blijft doen. Denk niet ik heb het nu 3 weken gedaan en niemand geeft me een shoutout, ook bij mij gebeurd dit soms om de paar maanden en soms helemaal niet.

Hou vooral in je achterhoofd dat volgers maar getallen zijn. Ik zie vaak mensen van oh ik plaats een ander soort foto en meteen haken er 10 af, nou en? Het zijn maar cijfers en de echte volgers blijven wel plakken. Het gaat er vooral om dat JIJ het leuk vindt, JIJ plaats de foto’s, en het is account waar je ZELF de baas over bent.

Dus lekker doen wat je zelf goed vindt, of waar jij je goed bij voelt. En vooral dat ook blijven doen! Zorg ervoor dat je er plezier in hebt, en niet foto’s plaatst omdat het ‘moet’..

Veel succes en bedankt voor het lezen!

Liefs, X Joyce