De meeste mensen gebruiken de kelder als opslag of als rommelhok waar je eigenlijk nooit komt. Zonde toch? Waarom maak je van deze ruimte niet gewoon een plek waar jij je helemaal in uitleeft? Blijf lezen voor hoe je in 5 stappen van je kamer een ideale hobbyruimte kan maken.

1: Ruim je kelder op
Wil je van je kamer een hobbyruimte maken? Ruim dan eerst je oude spullen op. Zorg dat je kritisch bent op je spullen: gebruik je ze echt of mogen ze weg? Vaak bewaren we meer dan we echt nodig hebben. Verzin een manier waarmee je dingen die je echt wilt houden nieuw leven inblaast. Zijn er spullen die nog van goede kwaliteit zijn, maar die je niet per se wilt gebruiken? Overweeg deze dan naar de kringloopwinkel te brengen. Zo heeft iemand anders er nog veel plezier van.

2: Onderhoud de ruimte
Nu de kelder leeg is, begint het onderhouden van de ruimte. Dit is meestal een klamme en koude omgeving; niet ideaal om tijd in door te brengen. Daarom is het belangrijk dat je dit aanpakt voordat je je kelder in gaat richten. Allereerst controleer je de muren op vocht. In een klamme omgeving is namelijk de luchtvochtigheid te hoog. Dit ga je tegen door middel van vochtbestrijding. Omdat vochtbestrijding best wel lastig is (je moet dan namelijk je muur injecteren of impregneren) is het gebruikelijk dat daar een professional bij komt kijken. Voor het creëren van een prettig klimaat is het ook belangrijk dat er verwarming komt in de kelder, laat daarom de cv-ketel checken en verwarming installeren. Een goede tip voor warmtebehoud is het neerleggen van een vloerkleed of vloerbedekking, dan heb je minder last van optrekkende kou uit de grond.

3: Doorzoek Pinterest
Bepaal voor welke hobby jij je kelder wilt gebruiken. Houd je erg van fashion? Maak dan een ruimte waarin je verschillende outfits samenstelt of waar je verschillende moodboards en textielen uitstalt. Houd je erg van films, maak dan van je kelder een kleine bioscoop. Zodra je hebt bepaald wat je graag wilt ga je op Pinterest op zoek naar inspiratie voor jouw kelder. Op dit platform maak je online moodboards door alles vast te pinnen wat je leuk lijkt. Door dit te doen krijg je een goed beeld van wat je allemaal wilt bereiken met de ruimte en hoe je alles eruit wilt laten zien.

4: Zorg dat de ruimte goed verlicht is
Omdat er in de kelder hoogstwaarschijnlijk geen ramen zijn, is het essentieel dat er goede verlichting is. Speel met waar je precies de aandacht op wilt hebben. Wil je bijvoorbeeld je aandacht meer vestigen op één hoek dan zorg je dat die hoek het beste verlicht is. Heb je echter veel behoefte aan daglicht? Laat dan de trap naar de kelder toe open, dat brengt meteen licht met zich mee.

5: Shop till you drop
Nu je inspiratie hebt opgedaan en je kelder geprepareerd is is het tijd om te gaan shoppen. Pak je Pinterest moodboard erbij en ga op zoek naar de items die jij zo leuk vond.
Tip: wil je de ruimte groter laten lijken dan het in werkelijkheid is? Ga voor transparante elementen en hang een grote spiegel op.

6: Richt de kamer in zoals jij het wilt
Het laatste wat er nu te doen staat is het inrichten van de kamer. Wil je meubels verplaatsen zonder de vloer te beschadigen? Zet het dan stukje voor stukje op een kleed en trek het dan voorzichtig naar de goede plek. Kijk goed naar kleurencombinaties en de combinaties van vormen wanneer je iets neerzet. Zet bijvoorbeeld een ronde tafel onder een ronde lamp en ga voor kleuren die in hetzelfde kleurenpalet vallen, zoals licht- en bordeauxrood. Soms lijkt het in je hoofd anders dan dat het in het echt is, maar dat is niet erg. Laat je creativiteit er op los en wees niet bang om af te wijken van je originele plan. Zodra je alles hebt neergezet is je kamer helemaal klaar voor gebruik, have fun!

 

 

 

 

Bedankt voor het lezen en succes ermee! 🙂