Het is komkommertijd op Instagram, ik merk het zelf ook en iedereen ‘klaagt’ erover. En ik krijg daarom nog steeds veel vragen wat ik eraan doe of hoe ik blijf groeien? Nou, er heerst bij mij ook komkommertijd. Zowel in de likes op een foto als in nieuwe volgers krijgen. Toch zijn er altijd weer nieuwe handige tips.

Ik heb eerder al eens een blogpost geschreven over hoe je kunt groeien in volgers op Instagram. Alle tips die daar in stonden zijn nog steeds van toepassing. Alleen is Instagram zelf ook steeds aan het veranderen. Het algoritme niet te vergeten, al moet ik toegeven dat ik gelukkig steeds meer recente posts zie in mijn tijdlijn dan alleen de posts van 24 uur geleden of ouder. Is dit bij jullie ook al verbeterd?

Nu is het natuurlijk ook nog eens zomer, dus rustig op Instagram. Oftewel komkommer tijd. Bij de ene foto haal je net 200 likes, en een andere keer weer over de 1000 likes. De ene dag krijg ik er 100 volgers bij, en een andere dag maar 5. Of soms in een dag tijd zelfs 100 volgers die je ontvolgen. Iedereen heeft er last van.

Maar om toch de komkommertijd door te komen heb ik nog een paar tips die ik graag met je wil delen.

Verander je post niet meer na het plaatsen.
Nu denk je vast van waarom dan niet? Want we hebben het allemaal wel eens, je plaatst een foto en je ziet een typfout. Of nog even je hashtags aanpassen of de getagde personen. Doe dit niet! Instagram merkt wanneer jij dit doet, en zo scoort je foto slechter en krijg je een lagere rating. Aanpassen kan wel, maar pas na 24 uur. Blijf je de eerste 24 uur van je foto af, zal deze ook beter scoren.

Zet je foto die je wil plaatsen vast klaar.
Nu lees je natuurlijk hierboven dat je je foto het beste niet binnen 24 uur na plaatsing kunt veranderen. Wat ik zelf vaak doe, is mijn foto voor de volgende ochtend alvast klaar te zetten in Instagram. Zo kun je rustig kijken of er geen typfouten inzitten en of je nog wat had willen veranderen. En super handig wanneer je op een drukke ochtend geen tijd hebt om te ontbijten, je toch nog wel even wat kunt plaatsen.

Hoe je dit doet? Je maakt net zoals altijd een Instagram post. Je typt je verhaal, zet je hashtags erin. Normaal klik je dan op ‘DELEN’. Dit doe je nu niet, maar je klikt op je mobiel terug. ( Ik heb een Samsung en bij mij is dat rechts onderin de terug-knop). Op dat moment laat Instagram de foto zien die je had willen plaatsen.
Klik daarna nog een keer op terug. Instagram vraagt nu of je de foto wil verwijderen of opslaan als concept. Kies hierbij voor ‘ Opslaan als concept’.


Wanneer je nu terug gaat naar home en je zou nu opnieuw een foto willen plaatsen, dan staat je concept bovenaan bij concepten. Zie hieronder.

Nu staat je bericht klaar. Op het moment dat je deze foto wil plaatsen, ga je naar je concepten. Klik je foto aan en ga naar volgende, en zo kun je hem uiteindelijk delen.

TIP: Heb je berichten in je concepten staan maar wil je ze toch niet meer plaatsen maar verwijderen? Bij concepten staat beheren. Klik hierop, dan bewerken en dan kun je concepten selecteren en verwijderen.

Gebruik hashtags
Je kunt hashtags zien als kleine woordjes waar mensen op zoeken, een soort zoekmachine. Gebruik jij de #tuin en mensen zoeken hierop, dan komt je foto naar voren. Plaats je geen hashtags, dan wordt je foto niet snel opgemerkt en zullen alleen je vaste volgers je foto te zien krijgen.
Per Instagram post mag je maximaal 30 hashtags gebruiken. Gebruik je er meer? Dan wordt door Instagram de door jou ingevoerde tekst met hashtags verwijderd. Je foto wordt wel geplaatst maar met blanco tekst. Zonde van je verhaal en moeite.

TIP: Gebruik hashtags die ook bij je foto horen. Stel je plaatst een foto van je tuin, dan voegt #babykamer niks toe aan je foto. Kijk daarom eens welke hashtags scoren. Je kunt in Instagram op personen zoeken, maar ook op hashtags. Plaats je geregeld interieur foto’s, kijk dan eens welke tag het beste scoort of veel gebruikt wordt. Ik zoek bijvoorbeeld dan op ‘ interior’. Zoals je hieronder kunt zien wordt #interiordesign 4.5 miljoen (4.5M) keer gebruikt, maar een andere 516.000 ( 516K) keer gebruikt. Zelf kies ik niet standaard voor de tag die miljoenen keer gebruikt wordt, doordat deze zo massaal wordt gebruikt kan je foto alsnog onopgemerkt blijven.


En hashtags met #hetismaandagenikhebgeenzin zullen ook niet lekker scoren 😉 Je kunt dan ook kiezen voor #monday etc. Want zulke lange hashtags lezen niet prettig én niemand zal hierop zoeken.

Doe een hashtag schoonmaak
Vaak gebruiken we dezelfde hashtags, bij elke foto weer. Instagram herkend dit tegenwoordig en wil voorkomen dat er teveel dezelfde en automatische berichten worden geplaatst. Plaats jij dag in, dag uit bij je foto altijd dezelfde hashtags? Dan zal Instagram ervoor zorgen dat je foto’s slechter gaat scoren, je wordt er min of meer voor gestraft. Loop dus om de 2 of 4 weken je hashtags eens door. Gebruik je niet altijd dezelfde? Een paar dezelfde mag best, maar niet alle 30. Gebruik je bijvoorbeeld áltijd #tuin, pas hem nu eens aan naar #tuininspiratie.

Mijn tip: ik heb op mijn klembord van mijn telefoon de hashtags klaar staan. Alleen wel verschillende. De ene is voor een keuken foto, de andere voor een tuin foto, etc. En ook hierin wissel ik af. Maar het is super handig én hoef je niet elke keer al je hashtags handmatig in te voeren. Wanneer je je foto plaatst, je klembord open klappen en je groepje met hashtags kiezen. ( Uiteraad zijn er ook andere mogelijkheden, soms afhankelijk van type telefoon en/of toetsenbord instelling).

Hoe je bij je klembord komt? Ik leg het je uit. Stel je wil bij je foto’s hashtags plaatsen, druk dan even 1 á 2 seconden op je scherm. Er komt dan te staan: KLEMBORD – PLAKKEN – KOPIEREN. Kies hierbij voor klembord.

Zoals je hieronder ziet heb ik allerlei groepjes hashtags staan. Voor o.a een fashionpost, tuinpost, of voor een post van Flubber.


Zoals je bij de hashtags kunt zien, zie je onderaan in het hoekje een slotje staan. Dat betekend dat ik deze groepjes vast heb gezet op m’n klembord. ( Ik maak ook veel screenshots of ik kopieer een tekst, dit komt ook op je klembord te staan en zo ben je ineens je groepje hashtags kwijt. Op je klembord kun je namelijk tussen de 10 á 15 dingen zetten.)  Wil je ze vastzetten? Zoals je ziet is de links bovenin knop op m’n klembord niet vastgezet. Druk even een seconde op de link en je krijgt de volgende melding:

Kies hierbij voor vergrendelen op klembord. Zo blijft dit vast staan en kun je telkens je groepje hashtags pakken, in plaats van alles 1 voor 1 in te moeten voeren. Handig hé?

Dit waren een paar kleine tips, maar wel dingen die ik veel toepas en bij mij werken. Doe wat jij zelf fijn vind, en vooral zorg er voor jezelf voor dat het leuk blijft! Wees uniek met je account!

Bedankt voor het lezen en veel Instagram plezier!

Liefs, X Joyce