Van de week plaatste ik op mijn Instagram stories een post met dat ik zo af en toe eens door mijn lijst met volgers scroll. Ik verwijder er dan ook meteen een paar, oftewel de ‘spook volgers’. Meteen stond mijn inbox vol met vragen. Waarom zou ik dat doen? Wat is het nut ervan? Hoe verwijder je ze? Vandaag leg ik uit waarom én hoe je dit doet.

Waarom verwijder je je volgers?
Dit is natuurlijk wat velen denken, want iedereen op Instagram wil juist meer volgers. Hier zijn natuurlijk al tig discussie’s over geweest maar daar ga ik het vandaag niet over hebben. Dus waarom zou je dan de volgers waar je zo je best voor doet verwijderen? Velen zien dat als het weggooien van al je werk. Máár… je hebt ‘echte’ volgers, en je hebt ‘spook’ volgers.

Wat is het verschil?
‘Echte’ volgers zijn volgers die je ook ‘echt volgen. Zij zien je foto, ze liken je foto, ze reageren erop. En zien je stories voorbij komen en zullen ook eens reageren op een poll of vraagsticker.
Een ‘echte’ volger kan je ook stilletjes volgen, zonder dat ze iets liken/reageren. Maar je ziet soms wel dat ze dezelfde interesse hebben, doordat ze bijvoorbeeld ( in mijn geval ) ook een interieur account hebben.

Een ‘spook’ volger is een account die vaak inactief is. Zo’n account wordt aangemaakt, ze gaan duizenden mensen volgen. Maar zelf hebben ze bijna geen volgers en ze hebben heel vaak zelf 0 berichten geplaatst. Dit is natuurlijk een beetje gek. Doordat zulke accounts je gaan volgen, krijgen je ‘echte’ volgers steeds minder je content ( je posts) te zien. Hierdoor daalt je bereik en dit is natuurlijk zonde, want zo krijg je minder likes/reactie’s op je posts omdat je spookvolgers nooit actief zijn.

Hoe herken ik een spookvolger?
Je kunt ze vaak herkennen door eens door je volgers te scrollen. Klik op je volgers aantal en je ziet hier meteen je volgers staan. Bovenaan staan altijd je nieuwste volgers.

Indien je veel volgers hebt is het natuurlijk best wel een werkje om ze één voor één te bekijken. Ik gebruik vaak deze manier:

1: Profielfoto. Heel veel ‘spook’ volgers hebben geen profielfoto. Dit zie je dus meteen in je volgers lijst eruit springen. Of ze gebruiken een foto van een bekend iemand, bijvoorbeeld een Hollywood-ster. Wat ik ook soms nog weleens zie dat ze of té knappe mensen als profielfoto gebruiken, of kleine kinderen. Doordat ze dus wél een profielfoto hebben maar deze dus niet van diegene zelf is, ‘lijkt’ het alsof het een echte volger is. Wanneer je het account opent, zie je dat het een spookvolger is.
Hieronder staat een voorbeeld: Geen profielfoto, rare profielnaam. Heeft zelf 1 bericht geplaatst, ‘maar’ 53 volgers maar volgt er wel meer dan 1000. Het enige berichtje is een arabische tekst, die ik dus niet begrijp 😉 Deze blokkeer is dus.

2: Profielnaam/Locatie. Veel ‘spookvolgers’ zijn accounts uit het buitenland. Ik herken ze vaak doordat er niet-leesbare teksten en/of tekens in hun profielnaam staat. Ook zijn arabische tekens veel voorkomend als ‘spookaccount’. En accounts met heel veel cijfers in hun profielnaam zijn ook vaak nep, zoals je bij de foto hierboven kon zien.
Hieronder weer een voorbeeld: Veel arabische tekens en een privé account. Ik kan dus niet zijn wat zijn/haar interesses zijn. Ook bij mensen die mijn taal niet spreken en op privé staan maak ik vaak de overweging om ze toch te verwijderen. Ze begrijpen mijn Nederlandse posts niet, en als ik zie dat ze nooit bij mij liken/reageren/kijken kies ik er voor ze te blokkeren.

3: Twijfelgeval. Mocht je nu een twijfelgeval hebben, omdat ze wel een profielfoto hebben en een redelijk normale naam, dan moet je toch echt even het account openen. Je ziet dan gauw genoeg hun berichten en volgers aantallen.
Hieronder weer een voorbeeld: Deze beste meneer is niet echt actief, één foto waarbij dan altijd de vraag is of dit ook echt de persoon is? Weinig volgers, volgt er zelf wel aardig wat. Deze meneer heb ik nog nooit gezien tussen mijn story kijkers, heeft nog nooit wat bij mij geliked en/of gereageerd. Deze verwijder ik dus ook.

Liever kwijt dan rijk
Zoals het voorbeeld hierboven, oké misschien is die beste meneer wél echt. Doordat hij nooit naar mijn storie’s kijkt, nooit wat liked, nooit reageert maar wél tussen mijn volgers staat, worden mijn posts wel minder gezien bij mijn ‘echte’ volgers. Ik denk bij veel accounts ‘liever kwijt dan rijk.’ Je kunt beter een mooie groep hebben met échte accounts waarbij interactie is en waarbij je je volgers ook leert kennen en/of dezelfde interesses hebben. Dit is effectiever én leuker dan interactieve accounts houden zodat je volgers aantal niet daalt.

Natuurlijk heb ik ook veel buitenlandse accounts die mij volgen met talen die ik niet eens ken of spreek. Maar het zijn dan wel actieve accounts. En die volgen je dan echt omdat ze je Instagram pagina graag volgen. Het is ook vaak een gevoel wat je bij een account hebt. Laten we het niet hebben over de actieve accounts van de ‘oudere’ mannen die ons graag volgen ( en privé berichtjes ) sturen 😉

Verwijderen of blokkeren?
De vraag die ik ook veel kreeg was of ik zulke accounts verwijderde uit m’n lijst of blokkeerde? Ik heb ooit eens gelezen dat wanneer je accounts verwijderd, ze je opnieuw (kunnen) gaan volgen. Dus dat betekend in dat geval dubbel werk. Ik blokkeer ze dus direct. Zelf kan ik door een recente update geen accounts meer verwijderen, dus ik moet ze wel één voor één blokkeren. Dit doe je door naar het account gaan van die persoon > klik rechts bovenin op de 3 puntjes > blokkeren.

Verwijderen is dus per account verschillend of deze optie mogelijk is. Ik heb op internet even een voorbeeld gezocht hoe je dit kunt doen. Je gaat naar je volgers lijst en dan kan het zijn dat er 3 puntjes erachter staat >> klik daarop >> account verwijderen. Dit werkt dus veel sneller. Indien je de 3 puntjes niet ziet, is dit bij jou geen optie. Dan moet je echt de ‘spookaccounts’ één voor één blokkeren. Mijn voorkeur is dus blokkeren, je hebt zo geen kans dat ze je nogmaals gaan volgen.

TIP: Verwijder maximaal tussen de 30 á 50 accounts per 24 uur. Doe je er meer, dan ziet Instagram het weer als spam en kan zijn dat je account en dus je content heel erg zakt in bereik. Verwijder/blokkeer met mate dus.

Algoritme
Iedereen is natuurlijk bekend met het algoritme en we balen hier enorm van. Wil je dat je account meer gezien wordt bij anderen of je favoriete Instagrammer? Reageer en/of like dan een paar dagen achter elkaar bij dat account op zijn/haar foto. Het algoritme probeert namelijk te voorspellen wat wij leuk vinden. Ga jij bij een bepaald account veel liken/reageren, dan ‘denkt’ het algoritme dat jij dat account leuk vindt en zal deze ook vaker bovenin staan en dus sneller voorbij komen. Hiermee zul je dus minder posts zien van soms meerdere dagen oud, hoe fijn zou dat zijn?!

Opruimen maar!
Momenteel ga ik bijna dagelijks even door m’n volgers heen. Doordat ik hier eerder nooit zo bekend mee was en niet wist wat de nadelen van de ‘spookvolgers’ waren, moet ik soms echt graven tussen mijn volgers om ze eruit te pikken. Op den duur wil ik een vast moment per week inplannen om dit te doen. Wat je ook kunt doen is een vaste dag in de week kiezen om even te checken wie je nieuwe volgers te zijn. Loop ze even door en je hebt het weer gehad. Je kunt natuurlijk ook wanneer je ziet dat je een nieuwe volger hebt, deze meteen even checken.


Er is natuurlijk nog véél meer informatie over wat en hoe, maar dit is de manier hoe ik ze opruim.

Iemand wie ik zelf met veel plezier volg en vaak ook veel goeie Instagram tips en weetjes heeft, is Amber van @thesocialgoodgirl Zeker een aanrader om te volgen als je dit nog niet deed. Door haar ga ik nu een vaste dag inplannen om de ‘spookvolgers’ te verwijderen. Voordeeltje: zij herinnert je er namelijk elke Maandag aan, super handig!!

Hopelijk hebben jullie hier wat aan en is het allemaal een beetje duidelijker geworden.

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

Liefs, X Joyce

Blog aanraders:
‘ Hoe kan in groeien in Instagram volgers? ‘
‘ Hoe blijf ik groeien ondanks het algoritme?’