Heb je net als ik geen groene vingers, en ben je het zat om elke keer je planten weg te moeten gooien omdat ze het niet overleven? Maak dan nu je eigen ecosysteem! Low-budget, simpel én het heeft bijna geen verzorging nodig!

Ik ben namelijk ook niet goed in de verzorging van planten. Ik vergeet ze water te geven, maar geef ik ze eens water dan is het meteen een stortbui met als gevolg dat ik schimmel op de potgrond creëer, ook best knap toch?! Dus ik was wel klaar met elke maand planten weg te moeten gooien en weer nieuwe te moeten kopen, totdat ik bij velen het ecosysteem zag. Google gaf veel inspiratie, behalve de prijzen ervan. Want dat kan toch ook simpeler en goedkoper?

En JA, dat kan… Lees verder om te zien hoe je dit zelf kunt maken!

Wat heb je nodig?
1: Een weckpot die je af kunt sluiten, of een glazen pot/vaas die je kunt afsluiten met een kurk.
2: Kiezelstenen
3: Potgrond (geschikt voor kamerplanten)
4: Kleine plantjes, hierin kun je variëren
5: Eventueel wat mos ter decoratie

       1: Ik kocht 2 glazen vazen die je kunt afsluiten met een dop van kurk. (Plaatselijke bloemist, € 12.50 p. stuk)

   2: Kiezelstenen, deze komen uit onze eigen tuin. Tip: Sproei ze even nat onder de kraan, zodat ze vochtig zijn. Je       kunt ze bij elke tuincentrum ook in mini verpakking kopen.

      3: Potgrond, deze moet geschikt zijn voor kamerplanten. Ik had nog een restje over, gemiddeld kost zo’n zak €2,=

       4: En natuurlijk heb je plantjes nodig, ik kocht ze in diverse kleuren én maten. Let wel op de grootte van je plantje, zodat het niet te groot is voor in je pot. Het moet ook nog kunnen groeien namelijk. ( 3 plantjes kostte € 3.90 samen)

Voorbereiding:
Nu je alles in huis hebt, is het alleen nog een kwestie van het in de pot doen. Leg even een oud kleed of een krant onder je potten, want het potgrond zorgt wel voor rotzooi. Mijn bloemist gaf mij nog de tip om de kiezelsteentjes die je gebruikt eerst even nat te sproeien. Zo zijn deze al vochtig voordat ze de pot ingaat, en dit zorgt er straks sneller voor dat er condens in je pot ontstaat. En koop plantjes in het formaat van je pot. Dus niet een plantje die 10cm langer is dan je glazen pot, want dat wordt het proppen. Ik kocht daarom kleine stekjes. Tijd om te beginnen!

Stap 1:
Doe onderin je pot en klein laagje met kiezelstenen. Als je bodem maar iets bedekt is, moet dit voldoende zijn. Mocht je een hele grote pot hebben, mag dit ook meer zijn, dit ligt een beetje aan de ruimte binnenin de pot.


Stap 2:
Breng nu de potgrond aan op de kiezelstenen. Het potgrond moet dus geschikt zijn voor kamerplanten, en je merkt dat deze potgrond ook al wat vochtiger is. ( Mocht je nu hele droge potgrond heb, schep dan heel even de hoeveelheid die je nodig hebt in een emmer en maak dit iets vochtig, meng dit door elkaar in de emmer zodat het niet meer super droog is, dit zorgt straks voor snellere condens in je pot.) Bepaal de hoeveelheid potgrond ook weer aan de hand van de grootte van je pot en welk plantje erin kan.


Stap 3:
Nu is het tijd om je plantjes in de pot te doen. Mijn plantjes zaten in een plastic potje van de bloemist, met daarin heel veel potgrond. Ik heb dit er allemaal uit gedaan totdat ik alleen het plantje met losse wortels over had. Maak met je vingers in de pot een gaatje waar je je plantje gaat inzetten. (Ik heb de kleine plantjes aan de zijkant gedaan, en de grotere/langere in het midden van de pot, omdat daar het hoogste punt zit). Goed aanduwen zodat de wortels in het potgrond verstopt zitten. Je kunt eventueel ter decoratie op het potgrond nog mos leggen. Doe de dop erop, je bent al klaar! Super simpel hé!

Zie je hoe super makkelijk het is? En ik was met 2 potten klaar voor € 34,-. En na een aantal uren zat er al condens in de pot, een teken dat het dus al werkt.

Verzorging en onderhoud tips:
Ondanks dat het ecosysteem zo goed als onderhouds vrij is, moet er nog wel naar worden omgekeken. Een paar belangerijke tips die ook voor mensen zonder groene vingers goed te doen zijn. Want dit is geen dagelijkse verzorging, maar eerder maandelijks, dat moet wel lukken toch 😉

Waar zet je je ecosysteem neer?:
– Zet je ecosysteem niet in de volle zon. Zet het in halfschaduw, zo krijgt die licht maar niet volop zon.
– Draai je ecosyteem maandelijks een kwart slag, Zo krijgt elk plantje steeds zijn licht, omdat het ene plantje meer licht nodig heeft dan de andere.
– Het ecosysteem is voor binnen gebruik, zet het dus in een ruimte die op kamertemperatuur is.

Water geven:
De gesloten potten hebben hun eigen ecosysteem. Het water wordt via verdamping gerecycled. Daarom hoef je ze nauwelijks water te geven. Zorg er wel voor dat er in de pot condens ontstaat. Elke dag hoort er een lichte condens laagje aan de binnenkant van de pot te vormen. Heb je dit? Dan is dit goed. Maar bevat het condens dikke vochtdruppels, dan zit er teveel vocht in je pot. Check wel elke maand even of ze wat water kunnen gebruiken. Gebruik hiervoor een plantenspuit of vernevelaar, en spuit een lichte waas op de plantjes. Zorg ervoor dat je niet overbewatert.

Teveel water in je pot?
Wanneer je pot te vochtig is, of je de plantjes teveel water geeft, krijg je schimmel in je pot en kunnen de plantjes doodgaan. Dit willen we natuurlijk niet. Ontstaat er toch schimmel in je pot, verwijderd dit dan zo snel mogelijk voordat het andere plantjes aantast. Heb je geen schimmel in je pot, maar is het wel te vochtig? Laat dan even een dagje de kurk/deksel van je pot zodat het overtollige water kan verdampen. Spray met een vernevelaar nog 1 á 2 keer op je plantjes, doe de pot weer dicht en hij is weer als nieuw en klaar voor gebruik.

Schoonmaken:
Als er dood blad of schimmel ontstaat is het verstandig dit zo snel mogelijk te verwijderen. Gebruik een papieren doekje en eventueel handschoenen, omdat de schimmel op je handen gaat zitten en je zo weer de goeie plantjes aanraakt. Probeer dus zo min mogelijk de rest aan te raken.
En wanneer je plantje toch dood gegaan is, vervang deze dan wel voor een nieuwe. Zo houd je je vochtbalans van je ecosysteem op peil, en zo blijft het systeem ook werken!

Nou, zo simpel kan het zijn dus. Ga jij er ook één maken? Zoja, laat je me dit dan weten?

Of laat hieronder een reactie achter wat je van deze blog vond. 

Bedankt voor het lezen, en tot de volgende keer 🙂

Liefs, X Joyce