De meest gestelde vraag in mijn inbox is misschien wel; ” Heb je een bouwtekening van je overkapping? “… Helaas kan ik niet iedereen altijd verblijden met het antwoord, maar kan je er wel meer over vertellen.

Natuurlijk ben ik zelf nog steeds súper blij met onze overkapping. Ongeveer een jaar geleden begonnen we aan onze tuin make-over en de overkapping stond hoog op mijn wensen lijstje. Dagelijks krijg ik zowel via Instagram, als privé, er nog veel complimenten op. Waarschijnlijk door het model overkapping, de maat, en de lichtinval. Ofja, dat denk ik. Want er zijn nogal wat soorten overkapping.

Hovenier
Wij hebben onze tuin vorig jaar door een hovenier laten doen, net zoals de overkapping. Een bouwtekening hiervan is er dus helaas niet. Maar de opbouw ervan is niet zo moeilijk als je denkt. Je hebt wel even een paar sterke mannen nodig.. 😉

De maat van onze overkapping is 5 meter diep en 6 meter breed. Best wel groot dus, maar we wouden ook dat alles ook echt droog en goed overkapt stond.

Stappenplan
Hieronder noem ik de stappen wie ze gevolgd hebben om de overkapping te plaatsen.

Stap 1: 
Onze tuin was nog een kale zandvlakte, dus de eerste stap was tegels in de tuin. Zoals je ziet aan de kabels op de grond hebben we ook toen al de lichtpunten voor in de overkapping bepaald.

Stap 2:
Nu hebben ze eerst de 4 dragende palen geplaatst, en met betonpoeren bevestigd in de grond. Dit hebben ze met beton gedaan zodat het helemaal vast stond. Ze adviseren dit ook, want plaats je hout in de grond, dit gaat op den duur altijd rotten, met als gevolg dat je overkapping weg zakt.


Stap 3:
Toen de 4 dragende betonpoeren stonden, hebben ze aan de voorkant de dragende dwarsbalk geplaatst. En dit was het zwaarste klusje. Dit is een houten balk met een lengte van 6 meter. Mega zwaar dus hier heb je wel sterke mannen voor nodig.


Stap 4:
Nu hebben ze aan de achterkant en zijkant het geraamte gemaakt. Dit zijn de verticale balken die bevestigd zijn. Hierop worden straks alle losse planken bevestigd.Stap 5:
Nu hebben ze op het dak de balken geplaatst. Hierop komt straks het dak te liggen. Wij kozen ervoor om de zijvakken dicht te maken en het middelste gedeelte open te laten voor de lichtinval. Natuurlijk kun je er ook voor kiezen deze helemaal dicht te maken met hout.

Stap 6:
De achter- en zijkant wordt nu dicht gemaakt met houten planken. De planken hadden een lengte van 3 meter. Dus deze hebben ze rij voor rij dichtgemaakt. De houten planken zijn echt op elkaar geplaatst ( deze overlappen elkaar dus niet wat je vaak wel ziet bij schuttingen, maar je schuift ze in elkaar en bevestigd dit in de verticale balken uit stap 4. )

Stap 7:
De schuttingdeur is nu aan de beurt, deze heeft de hovenier zelf op maat gemaakt. Deze wordt op het laatst geplaatst. Dit doen ze bewust i.v.m het afstellen van je deur.

Stap 9:
Nu heb je natuurlijk in het dak van de overkapping je gat nog zitten. Wij hebben ervoor gekozen dit dicht te maken polycarbonaat kanaalplaten. Dit is licht doorlatend, en het wordt niet super warm eronder wat je vaak wel hebt met standaard plastic platen. Oké met 30 graden kun je er prima onder zitten en wordt het warmer, maar je hebt altijd nog wel een briesje dat door de overkapping waait. Polycarbonaat moet je echt op maat bestellen. Dit kan pas als je overkapping klaar is.Stap 10:
Nu de polycarbonaat gelegd is, is de bovenkant van het dak afgewerkt met dakleer. Er is ook aan de achterkant nog een dakgoot bevestigd voor het regenwater.

Tip: Bepaal voor je de overkapping gaat plaatsen alvast of je er ook lichtpunten en/of stopcontacten wil hebben. Hierdoor kun je voor het plaatsen al de juiste kabels trekken. Wij hebben dit al gedaan voor het tegelen. Mocht je al tegels hebben, kun je dit het beste voor het plaatsen doen. Want natuurlijk maakt verlichting het helemaal af.Eindresultaat
Helaas geen bouwtekening, maar hopelijk kunnen de mensen die zelf aan de klus willen hier toch een beetje mee verder! Er is wel online, met betrekking tot het plaatsen van het frame, een uitleg te vinden.


Wij zijn er elke dag nog súper blij mee!! Op naar een mooie zomer!

Bedankt voor het lezen!

Liefs, X Joyce