Eergisteren liet ik zien op mijn Instagram dat ik weer eens wat veranderd had in huis. Deze keer de slaapkamer. Van donkere, warme tinten terug naar lichte, koele tinten. Zoals de meesten mijn verander drang wel kennen, vroegen ook velen zich af hoe het mij toch altijd lukt om zo snel met verf weer een hele ruimte te veranderen. Hierbij dus wat ‘snelle’ verf tips.

Voorraad
Door de jaren heen heb ik natuurlijk al heel veel geverfd en dus ook heel wat kleuren in huis gehaald. Maar 9 van de 10 keer hou ik altijd verf over. De eerste tip: Bewaar je restjes verf. Ook al is het maar iets, je kunt er altijd nog accessoires mee verven of eventueel het mengen met een andere kleur voor een leuk effect.

Ook heb ik altijd zo’n grote verf met witte latex op voorraad. En kwasten, rollers, verfbakjes heb ik ook altijd genoeg in huis. Eens in de zoveel tijd ga ik naar de Action en neem ik even wat kwasten, rollers, tape etc mee, dus ik zit nooit verlegen. Ideaal wanneer je zin hebt in een spontane bui verven.

Voorbereiding
Ik denk natuurlijk wel even na voordat ik zomaar ergens aan begin, heb ik álles in huis? Oude kranten, tape om af te plakken, trapje, verf, bakje, kwastje oude kleren… Ja? Nou dan heb ik alles.
Zelf ben ik wel een voorstander om randjes vantevoren af te plakken. Zo kun je sneller én netter werken. Oude krant onder je verfbakje of om je kwast/roller op te leggen. Zo kan ik snel afwisselen en dus sneller verven.

Schuiven met spullen
Voorheen dacht ik altijd dat het nodig was om hele kamers leeg te ruimen om iets te schilderen. Tegenwoordig doe ik dat niet meer. Ik haal alleen de spullen weg die me in de weg staan. Zoals op de slaapkamer heb ik de nachtkastjes weggezet en het bed een meter van de muur geschoven. Zo kon ik er met een trapje makkelijk achter. ( Foto: slaapkamer before )


Ik heb nadat ik de muur geschilderd had, het bed weer opnieuw geverfd. Deze was zwart en heb ik wit geschilderd. Het matras heb ik er uitgetild en ben toen de ombouw gaan schilderen. En waarschijnlijk hebben de meesten wel een raam in hun ruimte, dus hup meteen het raam los zodat het lekker doorwaait. Zo heb je minder last van de verflucht én droogt het sneller. Zo kun je paar uur later weer je bed opmaken 🙂  ( Foto: eindresultaat )

Investeer in goede verf
Investeer in goede verf, daarin bespaar je al heel veel tijd. Onlangs heb ik geverfd met de verf van Little Green en deze dekt 100% in één keer. ( Mijn lichtgrijze lambrisering dekte in één keer over de zwarte verf!! ) Doordat iets in één keer dekt, ben je direct klaar. Je betaald wel iets meer,maar het scheelt je tijd én verf. Ga ik voor een Action verf, moet ik het 2 á 3 keer over doen. Dat betekend tussendoor wachten en je moet voor dezelfde ruimte weer extra verf gebruiken. Soms ben je net zo duur uit omdat je extra nodig hebt, dan goede verf te kopen.

Mat of glans?
Zelf hou ik van matte verf, ik hou totaal niet van glans als het om verf gaat. Daarom kies ik altijd voor matte muurverf. Voordeel: Deze droogt ook sneller dan een lak soort. En zoals ik al aangaf heb ik altijd witte latex in huis. Voordeel: Deze dekt altijd goed, en is tevens ook mat. Ons bed heb ik hier dus ook mee geverfd. En wat ook handig is, iets schilderen met (matte) muurverf vergt weinig voorbereiding. Om eerlijk te zijn; ik heb als ik muurverf gebruikt nog nooit van tevoren iets geschuurd en/of ontvet. Dus daardoor kun je direct aan de ruimte beginnen, ideaal!

Soms wanneer ik kozijnen en/of radiatoren mee verf in dezelfde ruimte doe ik dat ook met dezelfde matte muurverf. Zoals je hieronder kunt zien heb ik onze radiator ook in dezelfde zwarte muurverf meegeschilderd.

Lak
Wil je iets lakken zoals bijvoorbeeld kozijnen in je huis? Ja dit heeft wel voorbereiding nodig. Dan zou je toch moeten schuren en/of ontvetten. Maar ga je bijvoorbeeld een houten tafeltje lakken, dan ligt het misschien ook aan het type hout of het voorbereiding nodig heeft. Ik heb zelf onlangs ook een houten bankje geschilderd, en yes, weer met muurverf en 0 voorbereidingen getroffen en het dekte 100%.


Drogen
Ramen en/of deuren open zorgt voor een goede ventilatie. Zo droogt je ruimte beter en kun je sneller alles weer terug zetten. De tape haal ik er vaak al vanaf wanneer het nog nat is. Zo krijg ik altijd strakke lijnen.

Schoonmaken
Waarschijnlijk doordat je netjes werkt door tape en kranten te gebruiken heb je weinig geknoeid. Wat ik in de loop van de jaren wel heb geleerd, is om na het verven meteen je kwast/roller/bakje schoon te maken. Ik doe dit vaak direct na het verven omdat de verf dan nog niet is uitgehard. Gewoon met warm water. Zo kun je je kwasten, rollers en bakjes nog hergebruiken. En hierdoor heb je altijd ( wanneer je weer een spontane verf bui krijgt ) altijd schoon materiaal in huis!

Dit zijn de dingen die ik toepas en hierdoor kan ik altijd super snel veranderen in huis. Dit kost me hooguit een paar uurtjes en echt geen dagen zoals velen vast denken.

Hopelijk hebben jullie hier wat aan en kunnen jullie voortaan ook super snel veranderen met verf!

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

Liefs, X Joyce