De keuken, voor velen het centrale punt in huis want iedereen is er elke dag wel te vinden. Voor een kop koffie, een ontbijtje, je lunchpakketje voorbereiden of voor het koken van je warme maaltijd. Of om gezellig bij te kletsen..

Ook bij ons thuis wordt de keuken goed gebruikt, maar een grote keuken hebben we niet. Ooit zou ik het nog weleens willen, een grote leef – en woonkeuken. Dat je in de keuken staat en meteen in verbinding bent met je woonkamer. Gezellig kletsen met je partner en/of kids terwijl jij staat te koken, samen ontbijten voor een drukke werkdag of borrelen met vrienden.. Ooit.. We moeten tenslotte wat te wensen houden.

Aangezien ik zelf dol ben op interieur zie ik de keuken niet alleen als de ruimte waar gekookt moét worden of de afwas wordt gedaan. Ook al hoef ik niet wat te doen in de keuken, het is voor mij ook een plek waar ik ook los kan gaan met de styling.  En dat terwijl ik vroeger het liefste ons oude keukentje weg drukte in huis, de deur dicht en niemand hoefde er te komen, laat staan te zien. Het oude, vieze keukentje, het liefst achter slot en grendel.

Dat was dan ook echt mijn nummer 1 hekelpunt hier in huis en stond hoog op mijn lijstje om eens flink aan te pakken. En dit gebeurde in 2015. Ik woonde hier toen al 5 jaar, en hoe ik die 5 jaar heb overleefd? I don’t know.. Misschien dat vroeger het me weinig deed, nu als interieurfreak kan ik me om kleine dingen al irriteren.

Maarja, dan hak je de knoop door maar wat voor keuken neem je dan? Ik wist één ding zeker, geen hoogglans wit. De zon schijnt altijd precies onze keuken in en je ziet dan echt álles. En ik ken mezelf, elk vlekje of vingerafdruk op zo’n hoogglanzen keukenkastje zou mij gaan irriteren. Dus viel de keuze op hout.
We kwamen de showroom binnen bij de keukenzaak en we wisten het meteen, dit wordt het. Een mooie, stoere en robuuste keuken. Keukenkastjes van hout, een grijs blad erop en stoere handgrepen. Ik wist meteen welke indeling ik wou hebben, hoe breed de lades moesten worden, welke wasbak, welke oven… Het was alsof alle ideëen in mijn hoofd al klaar stond in de showroom. Het was een puzzel die samenkwam. In 1.5uur had ik alle apparatuur uitgekozen, de indeling doorgegeven, kranen uitgekozen, handgrepen, maten doorgegeven… Tot verbazing van de verkoopster. Alsof het zo moest zijn. Oké, achteraf thuis dacht ik wel van hmmm..is dit niets iets te overhaast? En waarom nu weer hout? Maar tot vandaag nog geen seconde spijt. En wat vooral fijn is, je ziet bijna niks op het hout. Ook dat was dus een goeie keuze 😉

Hieronder alvast een impressie van ons oude keukentje:


( Zoals je ziet, niets moois aan. En die ovenwanten, totáál mijn kleur niet. Maargoed, dit is verleden tijd.)

Maar dan die levertijd… 6 weken wachten! Ik weet niet hoe het met jullie zit maar die levertijd is niet te doen. ( Ook wanneer je nieuwe meubels koopt, je weet wat je krijgt maar het is nog niet klaar. Net kleine kinderen in een speelgoedwinkel )…. In die weken tijd wel alle tijd om wand- en vloertegels uit te kiezen. Wij wonen op 5 minuten rijden van Duitsland, dus dat hebben we allemaal daar gehaald. Goeie kwaliteit en in de prijs scheelt dit enorm. We kozen voor donkergrijze wand-en vloertegels met een donkere voeg.

Al het sloopwerk, het afvoeren van spullen, nieuwe koof voor de afzuigkap, het voorstrijken, het stucen, nieuwe leidingen etc, alles hebben we zelf gedaan met veel hulp van mijn vriend en vader. Alleen de elektriciteit en het stucen hebben we uit handen gegeven.  Dus zo begonnen we met het slopen van het oude keukentje. En ja, slopen gaat altijd snel. Tegels eruit bikken en het was kaal.


De planning was om alles in minimaal 2 weken, tot maximaal 4 weken te realiseren. Gelukkig hebben we de keuken in de zomer aangepakt, dus  het was toen vaak buiten barbequeen, gourmetten, bij familie eten en een nood magnetron in de tuin. Ook dat heeft zich gered en het had ook wel weer wat.

Na het stucen oogde het alweer 10 keer beter én strakker. Weer strakke wanden, alleen daarmee was ik al blij. En het opbouwen gaat altijd snel. Nieuwe leidingen, nieuwe stopcontacten.. Per ongeluk is er nog een gasleiding geraakt maar ook dat heeft zich weer opgelost. Daarna kon het tegelen beginnen. En wat heb ik toch een handige vader 😉


En toen gingen we de keuken ophalen… Ik was al blij toen het nog in folie zat haha.. Met 50 over de weg want stel dat er toch eens iets zou beschadigen…

In 2 dagen tijd werd de keuken geplaatst.. En wat was het gaaf!! Het hele proces van het opbouwen, je ziet ineens dan hoe jouw keuken beetje bij beetje wordt opgebouwd!Doordat alles nu op maat was, oogde het strakker maar ook de gehele ruimte oogde veel ruimer. En hoe leuk is het dan als je weer je nieuwe koelkast mag inpakken of je de lade’s mag indelen.De laatste puntjes op de i waren de lampen ophangen, de wandtegels achter het fornuis plaatsen, invoegen.. En klaar…. Zie hieronder het eindresultaat!
En hoe fijn is het dan om je keuken weer terug te hebben. Alhoewel ik voor de eerste keer koken het bijna zonder vond om alles te gebruiken 😉 Maar nu nog steeds súper blij mee. Zowieso de keuze van hout, maar ook dat het nog steeds een stoere keuken is. De combinatie van hout en plantjes vind ik nog steeds super gaaf.  En natuurlijk maakt het afstylen het helemaal compleet. Zoals deze handdoekhaakjes, die ik zelf bedacht en maakte. Maar wat het toch het leukste maakt is dat we heel veel zelf hebben gedaan, je hebt dan nog meer eer van het harde werken!En wat vind jij van een houten keuken? En leuk hé de combinatie van hout met plantjes!

Bedankt voor het lezen! En tot de volgende keer!

Liefs, X Joyce

( Keuken is afkomstig van Keukendepot ).