Een vlonder is iets wat ik altijd al mooi heb gevonden, waarschijnlijk doordat ik van een strakke tuin hou. Toen we 3 jaar geleden onze tuin gingen veranderen hebben we dit zeker besproken. We kozen toen voor grind en lieten het gras voor wat het was. Een vlonder kon altijd nog gemaakt worden. Dit hebben we nu alsnog gedaan.. En hoe? Lees het in deze makkelijke DIY!

Waarom nu wel een vlonder?
De reden dat we nu wel een vlonder wilden is omdat het laatste stukje gras ( net voor het grind gedeelte ), het meest vochtige gedeelte is. Zodra de felle zon schijnt, zit daar de schaduw van de overkapping overheen. En als de zon draait dan schijnt per dag op dat smalle gedeelte max. 2 uur per dag zon. Wat gebeurde er? Door de warme zomer van vorig jaar verbrandde dit gedeelte nauwelijks, wat weer een voordeel was. Maar met de natte herfst en winter, én dus weinig zon op dat gedeelte ontstond er veel mos. Alles hadden we eraan gedaan om dat weg te krijgen. Mos eruit gehaald, kalk erop, mest erop, zelfs opnieuw ingezaaid maar zonder resultaat. Het was op een gegeven moment meer droog zand met mos dan een grasmat 😉 Voor mij een irritatie puntje dus.

Kunstgras dan maar?
We hebben er zelfs nog aan gedacht om het hele gras eruit te doen en kunstgras erin te leggen. Maar dit had een behoorlijk prijskaartje omdat het gras gedeelte toch wel best groot is. En ons hondje Flubber houdt ervan om te spelen op het gras dus we wisten beide niet zeker hoe dat zou gaan met kunstgras. En aangezien de zomer nog moet beginnen zijn we ons gaan verdiepen in een vlonder op het mos gedeelte. De rest van het gras is nog prima en daar komt genoeg zon dus om dat te vervangen zou zonde zijn. Na een beetje research kozen we dus voor een vlonder.

Hoe maak je een vlonder?
Het is eigenlijk super simpel en helemaal niet duur. Onze vlonder is 350cm lang en 120cm breed. We hebben eerst het gras afgegraven en de stukken los gras konden we kwijt in de groene kliko. Het zand hebben we tot 10cm afgegraven. ( Dit hebben we bepaald door de tegeldikte + houtdikte op te meten, en we wouden het ongeveer gelijk hebben met het gras. ) Het zwarte zand heeft mijn broer opgehaald met een tractor, en kon dit nog prima hergebruiken.


We hebben ervoor gekozen om in het afgegraven vak eerst wat tegels te leggen. Zo komt je vlonder stabiel te liggen, verzakt het minder snel en heb je geen hout direct in je zand liggen wat ervoor zorgt dat het (minder snel) gaat rotten. De tegel die je ervoor kunt gebruiken is eigenlijk elke tegel. Wij hadden nog rest tegels van onze tuin over, en hebben dit gecombineerd met oude stoeptegels van m’n opa. Tip: Wist je dat op Marktplaats en weggeefhoeken je deze vaak gratis kunt ophalen?


Vervolgens hebben we op de tegels hardhouten balken gelegd. Deze kosten bij bouwmarkten vaak de hoofdprijs maar via Marktplaats heb ik deze op de kop getikt. Dit zorgt voor de basis en hierop komen dan je vlonderplanken. Kies hierbij wel voor hardhout of een andere goeie houtsoort. Vurenhout is bijvoorbeeld heel goedkoop maar gaat enorm snel rotten in je vochtige grond.


Onze vlonderplanken heb ik gekocht bij de Gamma en is van grenen. Deze zijn er in verschillende houtsoorten dus ook goedkope/duurdere prijsklasses. Wij hebben 13 planken gekocht á 240cm. Deze hebben we thuis allemaal doormidden gezaagd, precies op 120cm dus direct de juiste breedte maat van onze vlonder.

Vervolgens met torx schroeven de vlonderplanken één voor één op de houten balken bevestigd. Wij hebben eerst 1 plankje vooraan vast gemaakt en 1 plankje helemaal aan het einde. Zo voorkom je dat de balken gaan schuiven. Nu kun je alle plankjes achter elkaar gaan bevestigen. Tip: laat tussen de vlonderplanken een paar millimeter ruimte, voor regenwater en vocht.

En klaar is kees…. Super snel, makkelijk én budgetproof.De kosten:
Het voordeel is dat wij ons zand gratis hebben kunnen afvoeren via m’n broer. Maar je kunt het ook soms op een burenapp, weggeefhoek of Marktplaats kwijt raken. Dit scheelt enorm.
De 4 hardhouten balken ( waarbij wij er uiteindelijk 3 hebben gebruikt ) die ik via Marktplaats heb gevonden kostte ons € 30,=.
De 5 stuks tuintegels hadden we zelf nog, en stoeptegels heb ik ook gratis via m’n opa gekregen.
De vlonderplank kost per stuk € 7.80. Maar op het het moment dat wij ze kochten zat er 25% korting op, dus betaalde we € 5.84 per plank. Dit keer 14 planken kostte ons: € 82,=.
Daarbij hebben we nog RVS torx schroeven gehaald, totaal 150 stuks ( 30 stuks per doosje á €3,99): totaal was dit dus € 20,=.

Totaalkosten voor de gehele vlonder was dus € 132,=. Dat is dus véél voordeliger als kunstgras!

We zijn super blij met het eindresultaat! En wat vindt jij ervan?

Bedankt voor het lezen en tot de volgende keer!

Liefs, X Joyce

Ook leuk om te lezen:

DIY: Maak je eigen low-budget tafel!

DIY: Maak budgetproof je eigen handdoek haken!